company logo


EUROOPAN SUURIN KIVIPALLO LÖYDETTY BOSNIASTA

Kirjoittaja: Fil.toht. Sam Osmanagich

Olen tutkinut esihistoriaan liittyvää kivipalloilmiötä 15 vuoden ajan. Olen nähnyt Costa Rican eteläosissa sijaitsevat graniittipallot, vulkaanisesta kivestä tehdyt pallot länsi-Meksikossa, ”cocina” kivipallot pienellä Isla del Canon saarella Tyynellä valtamerellä, Pääsiäissaarten vulkaanisesta kivestä tehdyt pallot, muutamia Tunisiassa sekä Teneriffalla Kanarian saarilla. Kivipalloja löytyy myös Antarktikselta, Uudesta-Seelannista, Venäjältä, Egyptistä, USA:sta, Argentiinasta… Olen kirjoittanut Balkanin alueelta löydetyistä kivipalloista: Pohjois-Albaniassa, Kroatiassa Dalmatian maakunnassa, Länsi-Serbiassa.

Kun perustin voittoa tavoittelemattoman säätiön nimeltään “Arkeologinen Puisto: Bosnian Auringon Pyramidin Säätiö”, tiimimme oli aloittanut tämän ilmiön tutkimisen Bosniassa. Olemme löytäneet näitä kivipalloja kahdestakymmenestä eri kohteesta, osa muokattuja ja joissain tapauksissa kokonaan tehtyjä sisältäen eri materiaaleja. Löysimme graniittisia palloja Teocakin kylästä Bosnian koillisosasta, vulkaanisesta kivestä koostuvia palloja läheltä Konjicin kaupunkia Bosnian keskiosasta ja hiekkakivestä tehtyjä palloja monissa eri paikoissa Länsi- ja Keski-Bosniassa.

Suurin osa kivipalloista sijaitsi lähellä pientä Zavidovicin kylää. Kiviä oli vielä 1930-luvulla 80 kappaletta. Ajan kuluessa osa niistä kulkeutui joen mukana kauemmas Bosna-joelle. Suurin osa kivistä on tuhottu 1970-luvulla koska niiden sisällä oli huhujen mukaan kultaa. Paikalliset ovat myös kuljettaneet kiviä omille takapihoilleen. Jäljellä on enää kahdeksan kivipalloa ja tälle alueelle perustimme kohteen ”Arkeologinen Puisto: Bosnian Kivipallot”. Olemme alkaneet tehdä kohdetta tunnetuksi ja alueella on vieraillut joka vuosi tuhansia matkailijoita.

Talven väistyessä, pääsimme taas jatkamaan valtavaan kivipalloon liittyviä kaivauksia lähellä Zavidovicin kaupunkia. Maaliskuun puolivälissä 2016 oli tullut ilmiselväksi että olimme löytäneet euroopan suurimman kivipallon. Kohde sijaitsee Podubravljen kylässä.

Tähän mennessä pallosta on kaivettu esiin alle puolet. Alustavien tulosten mukaan halkaisija olisi 1.2 – 1.5 metrin välillä. Kiviainesta ei ole vielä analysoitu mutta ruskea ja punainen väri viittaavat erittäin korkeaan rautapitoisuuteen. Tämä tarkoittaisi erittäin korkeaa tiheyttä, lähellä raudan tiheyttä joka on 7,8 kg/dm3. Jos arvioimme pallon tiheydeksi 5 kg/dm3, voimme tehdä alustavan laskelman kokonaispainolle.

Painoksi saadaan yli 30.000 kg!

Laskelman mukaan tämä Bosnian kivipallo on Euroopan suurin. Jos jatkotutkimukset paljastavat rautapitoisuuden arvioitua korkeammaksi, kivipallosta tulee maailman suurin sen ohittaessa Costa Rican (35 kt) ja Meksikon (40 kt) vastaavat.

Kivipallon pinnassa on nähtävissä merkkejä luonnollisesta sedimentaatiosta: hiekkakivestä muodostuva kerros, sitten savea, maa-ainesta ja kasvustoa. Tällaisen sedimentin muodostuminen kestää vähintään kymmeniä tuhansia vuosia.

Mikä tällaisen löydön merkitys on?

Ensinnäkin tämä todistaa että Etelä-Euroopassa, erityisesti Balkanin ja Bosnian alueella, asusti kaukaisessa menneisyydessä kehittyneitä sivilisaatioita joista meillä ei ole mitään merkintöjä historian kirjoissa. Toiseksi löytö osoittaa että heillä oli kehittynyttä teknologiaa joka on meille tuntematonta. Ja lopuksi voimme todeta että he tiesivät geometristen muotojen voiman koska pallo on yksi voimakkaimmista muodoista pyramidin ja kartion ohella. Ei siis ihme että pyramidi- ja hautakumpuilmiö esiintyy myös Bosniassa.

Kohteessa vierailleet kaivon etsijät kertoivat energiakenttänsä kasvamisesta ollessaan kivipallon läheisyydessä. Näyttäisi siltä että muinaiset ihmiset hallitsivat tämänkin asian meitä paremmin. He ymmärsivät planeettamme energiat meitä paremmin ja elivät harmoniassa maaäitimme kanssa.

Eli olemme luomassa jälleen uutta kohdetta Bosniaan jolla tulee olemaan kansainvälistä merkitystä kaikille tutkijoille ja vierailijoille.

Linkki videoon