company logo


MARJA LIUKKONEN - VAPAAEHTOISENA BOSNIAN PYRAMIDEILLA

Vuonna 2012 osallistuin kahteen kahden viikon kestävään kansainväliseen kesäleiriin sekä uudelleen syksyllä 2014. Vapaaehtoisleiriin osallistumisessa kiinnosti erityisesti se, että työn lomassa voi tutustua lähemmin arkeologisiin kohteisiin ja saada pidempiaikaista kokemusta paikoista, joihin ei turistina ole edes pääsyä.

Jo ensimmäinen käynti Bosnian pyramideilla oli minulle elämää mullistava kokemus. Intensiivinen työskentely ryhmässä kahden viikon ajan täysin ventovieraiden, eri-ikäisten ja eri taustoista tulevien ihmisten kanssa oli haastavaa mutta hyvin antoisaa. Olimme aavistamattamme joutuneet aivan kuin uuteen perheeseen, jossa jokainen koki yhdistävänä tunteena tekevämme jotakin ainutlaatuista ihmiskunnan historiassa. Tiiviissä ryhmässä ilman ulkomaailman häiriötekijöitä, sillä internetyhteydet katkeilivat tuon tuostakin, opimme tuntemaan toisemme paremmin kuin monivuotisen tuttavuuden jälkeen. Leirillä solmitut ystävyyssuhteet jatkuvat internetin keskusteluryhmissä, missä vapaaehtoiset jakavat kokemuksiaan maailman ihmeistä ja uusista tutkimuksista.

Leireillä työaika on yhdeksästä kolmeen sisältäen lounastauon ja työskentely on mahdollista valita omien voimien ja kiinnostuksen mukaan. Osa työstä tehdään pyramidien päällä raivaten puita, pensaita, aluskasvillisuutta ja savea, jota on lähes puolitoista metrinen kerros ennen kuin varsinaiset pyramidien rakennusmateriaalit, valtavat betonilaatat, tulevat esiin. Eri kivilaji ja savi -yhdistelmistä valmistetut, useita tonneja painavat, kivipaasit on aseteltu niin selkeän suunnitelmallisesti ja taidokkaasti, ettei kenellekään jää epäselväksi millaisesta valtavasta rakennelmasta on kyse. Ruumiilliseen työhön tottumattomalle on tarjolla kevyempää askaretta, vaikkapa kaivauksilla löytyneiden fossiilien ja ruukunpalasten puhdistamista ja lajittelua. Kaikkeen työhön opastetaan ja työvälineet on järjestetty säätiön toimesta.

Ravnen tunneliverkosto sopi minulle paremmin kuumalla kesähelteellä. Bosniassa on heinäkuussa usein +40 astetta ja silloin Aurinkopyramidin rinteillä työskentely on melko raskasta. Tunneleissa sen sijaan on aina noin +12 astetta, oli kesä tai talvi. Tunneliverkosto on aikoinaan tukittu tuntemattomasta syystä ja vapaaehtoisten tehtävä on auttaa sen uudelleen avaamisessa. Se vaatii valtavan määrän irtonaisen mutta vuosituhansien aikana kovaksi painuneen kiven sekaisen hiekkamassan kaivamista ja kärräämistä kottikärryjen avulla tunnelikäytäviä myöten ulos asti. Vahvimmat tekevät kaivaustyön paikallisten ammattikaivajien kanssa ja muut muodostavat kottikärryjen ketjun, jolla kuljetaan ylimääräinen aines ulos. Siellä kiviaines tutkitaan tarkkaan. Tunneleista on löydetty pienesineistöä, erikoisen muotoiseksi valmistettuja keraamisia kiviä ja jopa kristalleja. Suurimmat löydökset ovat useita tonneja painavat megaliitit, jotka on jätetty niille sijoillensa. Ne ovat keraamista ainetta ja niiden arvellaan olevan osin onttoja.

Monet kokoontuvat megaliittien ympärille meditoimaan. Lähes kaikki aistivat erityiset energiat jollakin tavalla. Itse olen kokenut ne voimakkaina, lataavina ja puhdistavina ja olen saanut siellä meditaatioissa erikoisia näkyjä ja viestejä.

Muistan Semir Osmanagichin sanoneen ensimmäisellä tutustumiskierroksellani, että tunneleihin on mentävä hyvin aikein. Ilmeisesti omat aikeeni olivat riittävän puhtaat, sillä vaikka minulla oli voimakas ahtaanpaikankammo ja homeallergia, tunneleissa työskentely oli minulle helppoa ja hauskaa. Raskas kottikärryllinenkään ei ollut liikaa, vaan työnsin niitä välillä jopa juoksujalkaa oman osuuteni. Jotkut muut jo valittivat tahdistani mutta se ei haitannut minua. Tunsin vain saavani uutta voimaa, iloa ja energiaa tunneleissa. Kun työpäivä päättyi, olin usein pirteämpi ja iloisempi kuin aamulla aloittaessani. Odotteluaikoina seisoin usein käytävien risteyskohdissa. Myöhemmin kuulin, että juuri kyseisissä paikoissa on mitattu erityisen korkeita negatiivisten ionien arvoja, jotka ovat hyväksi ihmisen terveydelle.

Tunneleiden alla virtaa vettä ja näin kerran kuinka tukipylväälle kaivettu kuoppa täyttyi välittömästi vedellä mutta kun kuoppa täytettiin pylväällä ja hiekalla, veden ilmestyminen lakkasi. Osa näkyvistä tunneleista on vesitunneleita ja niiden vesi on kirkasta, ja se on tutkimuksissa todettu erityisen puhtaaksi. Join koko leiriajan tunnelivettä, joka maistui raikkaalta ja virkistävältä. Tunneliverkoston keskellä on myös pieni sisäjärvi, jonka veden alkuperäislähdettä ei tiedetä.

Tunneleiden muoto vaihtelee lähes kolmimetrisistä kauniin holvimaisista mataliin alle metrin korkuisiin kulmikkaisiin käytäviin. Toisinaan kun yksi tukittu kohta saadaan auki, sen takaa saattaa paljastua pari sataa metriä täysin vapaata tunneliverkostoa. Tavoitteena on päästä lopulta tunneleiden kautta Aurinkopyramidin alle. Sittemmin on löydetty uusi tunneliverkosto, joka on matalammalla tasolla kuin edellinen ja kaivaukset jatkuvat nyt myös siellä.

Kahden viikon leirijakso oli kokemusrikas. Palasin Suomeen ikävöiden kaunista pyramidilaaksoa ja Visokon ystävällisiä asukkaita. Lopulta minun oli pakko palata sinne takaisin toisellekin jaksolle tutustumaan jälleen uusiin ihmisiin ja keräämään kokemuksia. Tälläkin kerralla tapahtui paljon henkilökohtaisella tasolla ja kasvua henkisessä mielessä. Ahtaanpaikankammoni katosi täysin ja työskentelin viimeisellä leirillä jopa kontaten pienessä mutaisessa tunnelikolossa työntäen kivisankoa eteenpäin.

Kuten monet muutkin olen saanut tunneleissa valokuviin ja videoihin tallennettua orbeja enemmän kuin missään muualla. Elämäni ensimmäiset ufot näin Visokon taivaalla Aurinkopyramidilla yöpyessäni. Suomalainen ystäväni näki ne myös ja kaikkiaan näky kesti toista tuntia.

Leirien jälkeen olen käynyt pyramidilaaksossa myös turistina ystävieni kanssa sekä osallistunut alueella useampaan vuosittain järjestettävään kansainväliseen seminaariin. Jokaisella kerralla olen saanut kokea pyramideilla jotakin erityisen ihmeellistä ja kaunista ja toisaalta jotakin vanhaa tarpeetonta on lähtenyt pois energiakentästäni. Energioiden kokeminen ja ymmärtäminen on vuosien myötä kasvanut entisestään ja Bosnian pyramidilaaksossa ne ovat aivan omaa luokkaansa. Jokainen viidestä pyramidista, Ravnen tunneliverkosto ja lähellä sijaitseva Tumulus Vratnica, pieni kukkula, värähtelevät kukin omalla tavallaan. Jopa tunneleiden kivet tuntuvat eläviltä ja puhuttelevilta, jos vain antautuu kuuntelemaan niitä.

Luonnon kauneus näyttäytyy Bosniassa vihreän kumpuilevina vuoristoina, jokina ja vesiputouksina. Siellä on paljon upeaa nähtävää ja koettavaa. Retki suurten kivipallojen luo ja niiden päällä rentoutuminen oli minulle ainutlaatuinen kokemus.

Bosnian pyramidien ihmeitä ei voi kaikkea sanoin kuvata. Ne on koettava itse, kukin omalla tavallaan.

Kirjoittaja: Marja Liukkonen

Kansainvälisen vapaaehtoisleirin englanninkielinen sivusto:

Linkki

Tumulus Vratnican rakennusosia. 2012

Kuun pyramidin reunuksia. 2012

Ravnen tunneleita. 2012

Ravnen vesitunneleita. 2012

Työpäivän päätyttyä ulos kolosta virkistyneenä. 2014

Varoitus Ravnen tunnelissa. 2014

Näkymä Aurinkopyramidilta. 2014